Infraestructura de xarxa a un proveïdor de Cloud Computing

Durant les Jornades Tecnològiques vam rebre a Carlos Asensio, que va començar presentant l’empresa per la qual treballa i que s’anomena Nexica. Aquesta empresa és un Centre de  Processament de Dades (CPD) també conegut com Data Center. Aquesta empresa s’encarrega bàsicament de donar serveis a empreses mitjançant servidors i emmagatzematge de dades. La seva fundació va ser a l’any 1996 i actualment té una plantilla de 100 treballadors i una facturació de 10M€ anuals.

Dintre dels CPDs, Nexica és de nivell 3 (Tier 3) això vol dir que té una disponibilitat de servei del 99,982%, això correspon a una desconnexió de tant sols 1,6 hores durant tot un any.

L’empresa està configurada amb diferents xarxes de les quals destaquen, la xarxa de gestió a on estan els tècnics d’oficina, la xarxa de producció a on els diferents servidors accedeixen a les dades, la xarxa d’emmagatzematge (Storage) i per últim, una xarxa apart OOB (Out Of Band).

A nivell més tècnic va comentar que  la xarxa està formada per molts commutadors avançats (Switch) del model ASR 9000 de Cisco a on estan configurades més de 500 Vlan per cada commutador. També tots ells tenen configurat el protocol STP (Spanning Tree) per evitar els bucles, a capes més superiors els routers tenen configurats el protocol d’enrutament OSPF. Respecte a la monitorització de la xarxa treballen amb el programa Icinga que permet generar alarmes i Cacti per fer un seguiment de paràmetres com CPU i memòria..

Al final de la seva explicació tècnica va parlar i donar una lliçó sobre la diferència entre un “grup” de treballadors i un “equip” de treballadors. Amb diferents exemples va dir que s’ha de fer equip i fomentar valors com la cooperació, el compromís, el compartir, saber escoltar i la confiança. Tot això fa que l’equip vagi en una direcció i avanci en els seus objectius.

La xerrada va acabar amb un torn de preguntes per part dels assistents.

Moltes gràcies a Carlos per dedicar-nos el seu temps amb informació i consells molt interessants per al futur professional dels alumnes.

 

Acerca del autor