XXVIII TROBADA D’ESCOLES ASSOCIADES A LA UNESCO

LA LÍNEA DE LA CONCEPCIÓN (CÁDIZ) DEL 5 AL 8 DE JULIOL DE 2015 TEMA CENTRAL DE LA TROBADA: “ EL ESTRECHO, CRUCE DE CIVILIZACIONES”

 

Aquest any, la trobada estatal d’escoles associades a la UNESCO s’ha realitzat a La Línea de la Concepción, un punt de trobada entre cultures i religions i on es viu molt d’a prop un dels grans problemes actuals: la immigració (protagonitzada per africans subsaharians que intenten arribar amb pasteres a la nostra costa posant en risc la seva vida).

Han estat uns dies molt enriquidors, on hem pogut conèixer de primera mà les realitats tan diferents que es viuen a banda i banda de “la verja”, tal com s’anomena popularment la frontera terrestre amb Gibraltar.

Els objectius de la trobada, com cada any, es basaven sobretot en presentar i intercanviar experiències i metodologies entre les diverses escoles. Però també s’ha treballat en el coneixement, la comprensió i el respecte cap a altres cultures. Buscar allò que ens uneix, i entendre que hi ha més coses que ens uneixen que les que ens separen.

El Palau de Congressos de la ciutat va acollir la majoria d’actes que ens van permetre reflexionar sobre la importància de l’educació per a aconseguir un futur sostenible i la necessitat de formar els nostres alumnes cap aquesta nova societat multicultural i globalitzada, on el diàleg intercultural i la comprensió cap a l’altre són una necessitat.

La conferència que més ens va impactar es titulava: “¿El Mediterráneo, una frontera sin derechos?”. El catedràtic Javier de Lucas es va centrar en el problema dels desplaçats i refugiats de guerra i la impossibilitat de la Unió Europea de trobar una sortida satisfactòria envers aquest drama humà.

Aquest acte va acabar amb la inauguració d’una exposició del fotògraf Marcos Moreno anomenada “Salida de Socorro” i basada en les fotografies que realitza quan arriba alguna pastera a les costes espanyoles.

Es tracta d’una fotografia molt dura, impactant, amb l’objectiu de conscienciar la societat.

En general van ser uns dies molt enriquidors, tant per l’experiència compartida com pel coneixement d’aquestes realitats que també podrien ser les nostres.

Glòria Roqué

 

20150705_202931 20150706_101204 20150706_120601 20150707_113100 20150707_113553

Acerca del autor

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*