Fa 500 anys… Inauguració de la volta de la Capella Sixtina

«Entre les difícils i belles, és bellíssima i dificilíssima«

 

 

 

 

 

 

 

Fa 500 anys, l’artista florentí Michelangelo Buonarroti donava la darrera pinzellada a la seva obra magna, el fresc més complex i més bell de tota la Història de l’Art: la volta de la Capella Sixtina, que va ser inaugurada l’1 de novembre de 1512 pel Papa Juli II.Michelangelo era un reputat escultor de trenta-tres anys quan va rebre l’encàrrec de realitzar el fresc. Però la feina que li havien encomanat no li va agradar gens, perquè… mai no havia pintat cap fresc, i per això va demanar-li al Papa que escollís un veritable pintor, i no a ell, que era escultor.Imaginem Michelangelo treballant incansablement durant quatre anys, entre 1508 i 15012, aprofitant totes les hores de llum, des de l’alba fins al vespre, per a omplir amb el seu talent desbordant els 1.000 metres quadrats de volta fins a convertir-la en una peça única d’inestimable valor.Pujat a una andana mòbil que ell mateix havia dissenyat i que l’acostava a la volta a una alçada de 21 metres, Buonarroti es deixava la salut i la vista, arquejant el cap, el coll i l’esquena cap al sostre, amb la cara i els ulls esquitxats de pintura fins al punt de patir seriosos problemes oculars.

Segur que aquell dia 1 de novembre de fa 500 anys, quan els assistents a la inauguració de la Capella van alçar la vista per contemplar l’obra de Michelangelo, van quedar absolutament impressionats.

 

Edat: 500 anys
Mida: 1.000 metres quadrats.
Adreça actual: Ciutat del Vaticà (Itàlia)
Nickname: «Entre les difícils i belles, és bellíssima i dificilíssima»

 

 

 

 

Sabies que…?

 

 

  • Mentre pintava, Michelangelo va escriure un poema en to de queixa irònica, en el que deia: “Noto la barba al cel i en el cul / la memòria, i tinc el pit d’una arpia. / I el pinzell damunt del rostre, degotant, / un paviment ben ric em va fent”.

 

  • La part més famosa dels frescos de la Capella Sixtina és la de La Creació d’Adam, on Déu és representat com un savi ancià, amb barba blanca, que estén el braç dret per tocar Adam amb el dit índex i donar-li vida.

 

  • Terribilità’ és la paraula italiana que els contemporanis de Michelangelo feien servir per referir-se a la fortalesa espiritual i física dels seus personatges, així com a la seva mirada vigorosa i temperamental.

 

  • Una de les últimes figures que va pintar Michelangelo abans d’inaugurar la Capella va ser la del profeta Jonàs al costat d’un enorme peix. Segons les Escriptures, Jonàs va patir un naufragi, va ser engolit pel peix gegant (probablement una balena) i, durant uns dies, va viure dins l’animal fins que, penedit, demanà perdó a Déu i aquest l’alliberà.

 

Pepa Maymó

 

Acerca del autor

2 comments on “Fa 500 anys… Inauguració de la volta de la Capella Sixtina

  1. Tema muy bien llevado en el cine. Fue una obra que merece muchos adjetivos. Añadiría el de HEROICA pues Miguel Angel se dejó la salud y la vista en el empeño. Pero valió la pena. Obra magna entre las grandes.

  2. +Sabies que…?
    L’any 1506 es va descobrir l’obra «Laocoont i els seus fills», de la Grècia Hel·lenística, i d’ella va ser, en part, d’on Miquel Àngel va adoptar aquesta ‘Terribilità’.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*