X Torneig Internacional: BARCELONA 2010

X TORNEO INTERNACIONAL DE CENTROS ESCOLARES EUROPEOS
BARCELONA 2010

Debido a la imposibilidad de hacerlo en Malta y en Francia, la mejor solución era Barcelona y que nuestro Centro se hiciese cargo de la organización, el Torneo cumplía diez años y en ellos estaban el esfuerzo de todos los profesores de los diferentes países que habíamos organizado y participado en las diferentes ediciones.

Empezamos como siempre con dos objetivos básicos, instalaciones deportivas y alojamiento, en este último apartado,  esta vez  teníamos una gran ventaja, la Gerente de la Agencia de Viajes PROCOSTA, Sra. Susana González que nos ofrecía diversas opciones de hoteles en la zona de la Costa Brava, al final nos decantamos por el Hotel Olímpic Park ****, en Lloret de Mar, muy bien de precio, con una pérgola en la que había un escenario con una capacidad para unas 300 personas idómea para el taller de música  y a 5 min de las instalaciones deportivas «El Molí», con dos campos de fútbol 7, pistas de básquet, voleibol y balonmano, que
todo estuviese en el mismo lugar era perfecto y al mismo tiempo solucionaba el problema de desplazamientos y picnic el día del Torneo.

Hotel Olympic Park ****
Recepción del hotel
Exteriores del hotel Olympic Park ****

En esta edición participaron las siguientes escuelas:

 • Lycée Albert Camus (Francia)
 • Istituto Arturo Malignani (Italia)
 • Istituto C.Percoto (Italia)
 • TSC Nova Gorica (Eslovenia)
 • HTBL Weiz (Austria)
 • Centre d’Estudis Stucom (España)

CRÓNICAS ESCRITAS POR IRENE GARCÍA

DILLUNS 22

Una vegada més ens tornem a trobar aquí, en una nova edició del Torneig Internacional, un esdeveniment amb el qual els alumnes d’Stucom  ja somiàvem abans que l’anterior arribés a la seva fi. Però l’espera ha pagat la pena: comença el 10è Torneig Internacional!

Després d’un viatge en autocar curt i amè (ja ens ho mereixíem, tenint en compte les disset hores que vam passar a l’autocar per anar a Eslovènia l’any passat), ens trobem a Lloret de Mar. És possible que molts d’aquells que ens han seguit tot aquest temps s’extranyin pel que acabem de dir, ja que fa dos anys el Torneig es va celebrar a Catalunya i que ja l’any passat es va anunciar la possibilitat de viatjar a Malta. Però l’explicació a tot això é smolt senzilla: el cost a què s’arribava per realitzar una estada a Malta es presentava gairebé impossible d’assolir per a  les escoles participants, així que, després de l’intent fallit d’organitzar-ho a França, i per tal de continuar amb l’esperit d’aquest esdeveniment, es va decidir fer-ho de nou aquí, a Barcelona.

Andrea, Victor, Ester, Rafa, Sergi, Marc, Alan

Doncs bé, arribem a les set de la tarda a L’Hotel Olympic Park i ben d’hora s’omple tot d’abraçades i petons entre els alumnes d’Stucom, molts dels quals no ens vèiem des de l’any passat. És en aquest moment quan comencen a deixar-se veure els alumnes de les escoles francesa, l’eslovena, l’austríaca i les dues italianes. Tots ens trobem en el mateix hotel i les conseqüències d’aquest fet no triguen a aparèixer: els passadissos s’omplen de joves que volten per aquí i per allà, amb el clar objectiu d’iniciar un primer contacte, on, curiosament, les paraules “hola”, “festa” i “barça” són les protagonistes de la nit.

Un cop les habitacions han estat assignades, arriba l’hora de sopar al restaurant de l’hotel, i els alumnes d’Stucom no podem evitar fer bromes i comentaris respecte a la ja famosa sopa amb què acabavem les jornades durant la nostra estada a Eslovènia. Per sort, el bufet lliure que se’ns presenta afavoreix la generalització de l’alleujament  i tots gaudim d’una bona vetllada.

El sopar deixa pas, més tard, a un ampli marge de temps en què els alumnes de les diferents escoles passem d’habitació en habitació parlant, rient, fent bromes, i inclús jugant al Twister en mig del passadís.

Alguns, fins i tot, aprofiten per estrenar la piscina descoberta, o per assajar els balls que es mostraràn al dia següent, a la Inauguració del Torneig.

Tot i que el rellotge marca les onze de la nit, el nostre benvolgut professor, Ramón Abad, ens crida per a una reunió informativa sobre les activitats programades per als dies que ens esperen, una reunió, però, tot s’ha de dir, que els col·laboradors esperem des del moment en què vam possar els peus a la recepció de l’hotel! Formar part de l’organització, ho creieu o no, és dur i, sobretot, angoixant.

Però bé, finalment, tot i que tard, cadascú torna a la seva habitació amb la il·lusió que inspira aquesta nova edició del Torneig Internacional, una alegria que es repeteix any rere any, una nova experiència que promet ser tan bona o, qui sap, potser millor que les anteriors.

TICEE – IMAGINE 2010 (PARTE – 1)

DIMARTS 23

Tot i haver dormit poc, el matí del dimarts se’ns presenta ple d’activitat. Després d’un suculent i abundant esmorçar, i acompanyats per un sol lluent i càlid, els col·laboradors ens possem en marxa per guiar els alumnes fins el primer esdeveniment del dia: la inauguració del Torneig Internacional. Ben a la vora de l’hotel, hi ha el complex esportiu El molí, on es realitzen els partits de les diferents modalitats esportives. Un cop tots s’hagueren assegut a les grades, la presentació s’inicia amb les ja tradicionals paraules de benviguda, seguides, després, per l’anunci de la novetat del Torneig d’aquest any: per primer cop, el Torneig Internacional té himne, Imagine, una cançó amb què es vol posar de manifest l’esperit i l’essència d’aquesta activitat esportiva. A més de la interpretació a capela d’en Ramón, un dels professors del grup musical, també hem comptat amb l’actuació de les cheerleaders, les quals ens fan ser el primer i únic institut d’Espanya amb grup d’animadores particular!

Neus, Tamara, Ariadna, Gonzalo
Cheerleaaders del Centro de Estudios Stucom

A les 11:30 comencen els partits de futbol. És important comentar que bona part dels motius pels quals es pot organitzar la competició esportiva femenina és el nostre equip de bàsquet femení, noies que han accedit a participar, a més, com a equip de futbol i de handbol. És aquesta la raó per la qual, des d’aquí, volem agrair-els-hi la seva col·laboració. Amunt les Xurri’s!

 

Doncs bé, ens trobem tots al camp de futbol disposats a animar als nostres jugadors i jugadores i a gaudir de l’espectacle. Malgrat la curta durada dels partits, la intensitat i les ganes de jugar i guanyar es posen de manifest a cada toc a pilota. Es respira bon ambient per tots els costats i, malgrat trobem a faltar la presència dels integrants del grup de música, els quals es troben assajant durament per tenir a punt el concert d’aquesta nit, tots animem sense parar.

Un cop acabats els partits, ens toca agafar forces per a la resta del dia. Els col·laboradors ens afanyem per tenir enllestida i preparada l’activitat programada per a les quatre de la tarda i que té per nom Descobreix Lloret, un concurs de fotografia amb què es pretén que els alumnes, formant
grups de deu persones pertanyents a les diferents escoles, recorrem el centre històric de Lloret, els edificis emblemàtics del qual haurem de retratar, i aprofitem per conèixer-nos entre nosaltres. Com era d’esperar, en el moment de formar els grups, ha estat difícil trencar el gel i la majoria estavem bastant cohibits, però a mesura que anava passant el temps i que ens vèiem amb la necessitat d’establir comunicació (uns amb més gràcia que uns altres, però), la cosa s’ha anat suavitzant i ben aviat ja parlàvem tots amb tots.

Iglesia de Sant Romà (Lloret de Mar)
Fotografía de Ivan Morejón

Després de voltar per amunt i avall, dreta i esquerra, finalitzem la ruta a la “Roca d’en Maig”, un escenari natural magnífic de la costa de Girona, on ens espera el grup de música per iniciar el seu primer concert.

Roca d’en Maig. Grupo musical de Stucom

Malauradament, la imatge de suport dels oïents envers dels músics que en teoria s’havia de dibuixar en aquells moments, a la pràctica no va fer-se realitat. Aprofitem aquest espai per criticar el poc interés i la poca solidaritat dels alumnes en general que, sembla ser, encara no han comprés que les actuacions musicals es fan, en bona part, per a ells, perquè gaudeixin, i no pas per passar l’estona. Tot i així, també s’ha de reconèixer que la situació canvia radicalment per la nit, quan, ja a la Pèrgola, un espai de l’hotel destinat a actuacions de tot tipus, el públic amb què ens trobem és un públic entregat a la música i al ritme.

La jornada finalitza amb nit de discoteca a l’hotel, on ens adonem que la festa no entén de nacionalitats ni d’idiomes diferents: sembla com si tothom és conegués des de sempre!

Per desgràcia, la visita s’acaba aviat, ja que demà ens toca matinar més que cap dels quatre dies de Torneig: ens espera una visita turística a Barcelona, una ruta en què els col·laboradors haurem de treballar durament. Serem capaços de liderar i transmetre la màgia de la nostra ciutat  a tot un autocar ple d’alumnes que no parlen el nostre mateix idioma? Nosaltres estem convençuts, en major o menor mesura, que sí, però no serà fins demà que obtindrem la resposta definitiva.

Fins demà!

TICEE – IMAGINE 2010 (PARTE – 2)

TICEE – IMAGINE 2010 (PARTE – 3)

TICEE – IMAGINE 2010 (PARTE – 4)

DIMECRES 24

Com ja us avançàvem en l’article anterior, durant la jornada d’avui,, totes les escoles hem fet una visita a Barcelona, on nosaltres, els col·laboradors, hem hagut de donar informació sobre els edificis i carrers més emblemàtics de la ciutat. Dit d’aquesta manera sembla fàcil, però ja us podem assegurar que no ho ha estat gens, no només pel fet d’haver-nos d’expressar en anglés, sinó perquè el fet de sentir-se el centre de totes les mirades, justament en aquella situació, no ens ha permés estar relaxats fins que no hem arribat de nou a l’hotel, ja a les vuit de la nit. Tot i així, cadascú té una impressió diferent, que ha vingut marcada per l’actitud mostrada tant pels alumnes com pels profesors de les escoles que se’ns havien assignat, ja que uns semblaven mostrar més interés que altres, però, en general, els nervis no ens els han pogut treure ningú, indistintament de l’escola a què acompanyàvem.

La visita ha inclós, pel matí, una ràpida ullada a la Sagrada Família, la Pedrera, la Casa Batlló i l’entrada al museu del Barça; parada per dinar a la Plaça Catalunya i passeig lliure per les Rambles i el Barri Gòtic, i un fi de visita amb l’entrada al Museu Olímpic.

Sagrada Família

El rellotge marca les set, l’hora de tornar cap a l’hotel, i tots estan ansiosos de veure el partit Barça-Osasuna per la televisió, tots menys la Sandra Bondia, una de les vuit persones que formem part de l’organització, que tindrà la sort d’anar a veure’l en el mateix Camp Nou! Això és així perquè va ser l’escola austríaca, el grup al qual ha acompanyat durant el dia d’avui, la que demanà permís per assisitir-hi. Però ella no és l’única que té uns plans diferents per a aquesta nit. Per una part, els profesors i els entrenadors s’ajunten per gaudir d’un sopar a base de plats típics de Catalunya; per una altra, els alumnes optem per tornar a la discoteca, reunir-nos en les habitacions o bé les dues coses. Sigui com sigui, tots gaudim de molt bona nit.

Camp Nou
Visita al Museo del Barça
Vista al Museo Olímpico

Però avui tampoc ens convé anar-nos-en a dormir molt tard, aquest cop, però, perquè ja demà és el gran dia: comença la competició esportiva! Tots amb Stucom!

TICEE – IMAGINE 2010 (PARTE – 5)

DIJOUS 25

Avui haurem dormit poc, però ha estat el dia més meravellós del Torneig! Si hem de resumir la jornada d’avui en una sola paraula, aquesta seria, sense dubte, diversió, des de la primera hora fins la última.

  

Ja a les nou del matí comencen els primers partits i els col·laboradors ens organitzem de manera que totes les pistes estiguin vigilades. Realment és una competició molt emocionant, ja que, igual que el dimarts, tots s’esforcen al màxim. Alguns partits, però, sí que hem de reconèixer que han estat més emocionants que altres, com aquells en què l’escola eslovena hi prenia part: tenen uns equips molt bons i competitius, i es pot dir que part de l’agressivitat que mostraren l’any passat ja l’han perduda, per sort! El més curiós és veure l’evolució en la convivència entre els alumnes, tant dins com fora del joc. Fora dels partits, els espectadors animen a tots els equips, pertanyin o no a la pròpia escola, i pel que fa als jugadors, tot i que mantenen la rivalitat que es desprén d’una competició esportiva, se’ls veu en els ulls aquella complicitat de jugar amb un nou amic.

Malauradament, no tothom ha pogut gaudir dels bons moments del torneig en la seva totalitat, ja que aquest ha estat el Torneig més accidentat dels deu que ja s’han celebrat i alguns participants han patit lesions tan greus que, o bé ha calgut l’ajuda de l’ambulància, o fins i tots’ha hagut de recòrrer a la seva tornada al seu país. Per sort, aquest any comptem entre els col·laboradors amb l’ajuda d’en Guillem Souza, conegut ara per tots els alumnes d’Stucom que hem estat al Torneig com el socorrista, i gràcies al qual s’ha pogut intervenir a temps i avisar l’ambulància ràpidament en aquests casos tand delicats i que nigú volia veure arribar. Així doncs, de nou aprofitem aquestes pàgines, aquest cop, però, per agrair, tant a en Guillem com a tots aquells jugadors accidentats, la seva col·laboració en aquest Torneig i esperem que aquesta mala pasada no sigui un fre per veure’ls de nou l’any vinent a tots ells. Però els partits han de continuar i de mica en mica, la final s’apropa, una final que s’intueix molt emocionant. I no ens equivoquem pas. Tots els equips demostren tenir un esperit competitiu inigualable i tots lluiten fins al final, fins a esgotar l’última escletxa d’energia, tot per aconseguir el primer lloc en la classificació. I els equips d’Stucom no han estat pas menys! Hem participat en la final de handbol masculí, bàsquet masculí i, en bàsquet femení, per partida doble! Doncs sí, en la competició femenina de bàsquet, Stucom ha portat dos equips de Xurri’s, l’actual i el veterà, per tal de formar una bona lliga, i hem tingut la sort que el primer i el segon lloc se’ls han disputat entre elles!

 

A les cinc de la tarda, les competicions esportives finalitzen i per fi arriba el moment de descansar. Bé, no per a tots: als col·laboradors ens toca ajudar en Ramón a organitzar-ho tot per a l’entrega de trofeus que té lloc a la Pèrgola, així que ben aviat ens posem tots a treballar. Un cop està tot enllestit, però, encara tenim temps de parlar amb el director i la directora d’Stucom, en Xavi Camí i la Maria Cintas Camí, i la Sara Paris, professora d’anglés, que han vingut expressament per a l’ocasió. Finalment, a dos quarts de vuit, comença aquesta entrega de trofeus, iniciada amb una segona actuació de les cheerleaders i el ball de hip hop de tres dels col·laboradors, L’Ester Vila, l’Andrea Casillas i el Víctor Díez, que ens han deixat a tots amb la boca oberta. Moltes felicitats! L’any vinent en volem més! I per finalitzar, l’entrega de trofeus, que deixa la classificació de la manera següent:

RESULTADOS:

Handbol masculí

Primer lloc: TSC Nova Gorika
Segon lloc: Centre d’Estudis STUCOM
Tercer lloc: Lycée Albert Camus

Handbol femení

Primer lloc: Istituto C. Percoto
Segon lloc: Centre d’Estudis STUCOM “A”

Bàsquet masculí

Primer lloc: TSC Nova Gorika
Segon lloc: Centre d’Estudis STUCOM “A”
Tercer lloc: Lycée Albert Camus
Quart lloc: Istituto Arturo Malignani

Bàsquet femení

Primer lloc: Centre d’Estudis STUCOM “B”
Segon lloc: Centre d’Estudis STUCOM “A”
Tercer lloc: Lycée Albert Camus

Voleibol masculí

Primer lloc: TSC Nova Gorika
Segon lloc: Istituto Arturo Malignani
Tercer lloc: HTL Weiz

Voleibol femení

Primer lloc: Istituto C.Percoto
Segon lloc: Istituto Arturo Malignani
Tercer lloc: TSC Nova Gorika

Futbol masculí

Primer lloc: Istituto Raturo Malignani
Segon lloc: Lycée Albert Camus
Tercer lloc: TSC Nova Gorika
Quart lloc: Centre d’Estudis Stucom

Futbol femení

Primer lloc: Istituto C. Percoto
Segon lloc: Lycée Albert Camus
Tercer lloc: Centre d’Estudis STUCOM “A”

Crónicas de Ramón Abad

El torneig tindrà lloc al Complex Esportiu “El Molí” de Lloret de Mar.

Els alumnes de les diferents escoles europees, estarán allotjats a l’Hotel Olímpic Park

Dilluns 22 de març

 • Arribada de les diferents escoles europees durant el dia
 • 21:00 Lliurament del programa d’activitats esportives, culturals, musicals i lúdiques.

Dimarts 23 de març

 • 10:00 Inauguració del Torneig al Pavelló El Molí
 • 11:30 Primers partits de Futbol 7

Assaig del grups musicals a la Pèrgola

 • 16:00 Explicació de l’activitat “Descobreix Lloret”
  Objectius:
  Descobrir el patrimoni cultural de Lloret de Mar
  Fomentar la relació entre el alumnes del diferents països.
 • 21:00 a 23:00 Actuacions dels grups musicals

Dimecres 24 de març

 • Visita turística per Barcelona guiada pels nostres alumnes
  Recepció a l’ Ajuntament (a determinar)
  Sagrada Família
  Barri Gòtic
  Rambles
  Museu del Barça i Camp Nou
 • 21:30 Sopar de professors i entrenadors . (gastronomia catalana)
 • 21:00 a 23.00 Actuacions dels grups musicals

Dijous 25 de març

 • 09:00 Inici del Torneig
  Futbol 7
  Bàsquet
  Voleibol
  Handbol
  Paral·lelament comencen els assajos dels grups musicals
 • 17:00 Fi del Torneig i dels assajos dels grups musicals
 • 19:30 Lliurament de trofeus a la Pèrgola d l’Hotel Olímpic Park
 • 21:30 a 24:30 Festa de comiat

Divendres 26 de març

 • Dia lliure per poder fer compres i prepararel viatge de tornada
Centre organitzador: Centre d’Estudis Stucom

Escoles participants:

 • Istituto Arturo Malignani Udine (Itàlia)
 • Istituto Magistrales C. Percoto Udine (Itàlia)
 • Hohere Technische Bundeslehranstalt Weiz (Àustria)
 • Lycée Albert Camus Firminy (França)
 • Tehniski Center Nova Gorika (Eslovènia

Entitats col·laboradores:

 • Ajuntament de Barcelona
 • Ajuntament de Lloret de Mar
 • Fundació Barcelona Olímpic
 • Consell de l’Esport Escolar de Barcelona (CEEB)
 • Museu del Barça